Новости

“курс для лікарів 4.0 Перемога”

Доброго дня, дорогі колеги! Команда лікарів Першого ГВфрендлі дитячого медичного центру, Харкова, Україна, підготувала вже 4-й курс навчання ...

Частые адекватные вопросы и ответы про вакцинацию от ковида

Кому делать  прививку от COVID-19?

Сегодня в Украине всем!!!! гражданам от 18ти лет.

Дети от 12ти могут быть привиты если ...

Обмен донорским молоком

Донорское молоко в случае, если маме не хватает своего молочка может стать спасением для деток, так как не ...

Профілактика залізодефіцитної анемії: коли починати

Залізо-такий важливий але водночас загадковий та невидимий для нас мікроелемент.
Переоцінити його роль у нашому житті складно – без заліза діла не буде.

Проблеми дефіциту можуть зустрічатися ще у віці до 1 року, починаючи від випадково виявлених певних ознак за аналізом крові, закінчуючи поганим апетитом та відчутними проблемами зі здоров’ям в цілому.

Відомий факт, що займатись профілактикою вдячніша справа, ніж лікуванням. Що з цього приводу пропонує нам пан Uptodate?

1. Для дітей на виключно ГВ рекомендується розпочинати саплементацію залізом з 4 міс. життя з розрахунку 1 мг/кг (максимально 15 мг) до моменту достатньо розширеного прикорму з багатими на залізо продуктами.
2. Для передчасно народжених дітей на виключно ГВ саплементація має починатись на 2 тижні життя з розрахунку 2-4 мг/кг (максимально 15 мг) до моменту достатньо розширеного прикорму з багатими на залізо продуктами.
3. При годуванні сумішами або догодовуванні сумішшю кожен окремий випадок має обговорюватись з лікарем. Наприклад, при догодовуванні малюка таким обсягом докорму, що більшу частину їжі він все ж таки отримує у вигляді ГМ – дивитись саплементацію відповідно до 1 пункту. Якщо обсяг їжі забезпечується здебільшого сумішшю – потрібно оцінювати забезпечення залізом індивідуально, бо зміст може відрізнятися у різних сумішах (хоча необхідний мінімум міститься в кожній формулі).
4. Починаючи з 6 місячного віку (за готовності з 4 міс.) пропонувати прикорм різноманітними продуктами, в тому числі, які багаті на залізо. Рекомендовано уникати вживання коров’ячого та козячого молока.
5. Починаючи з 1 року бажано мати продукти, багаті на залізо у 3 прийомах їжі, а також не захоплюватися молоком у раціоні дитини.

Також в авторитетному Uptodate пропонується окрема тактика для регіонів з високою поширеністю дефіциту заліза, але давайте мати надію, що нас та нашу країну не доведуть до стану регіону з високою поширеністю цієї проблеми….

Ще раз нагадаю, в цьому пості мова йшла про профілактику, а не лікування залізодефіцитної анемії.
Сподіваюсь, що одного дня звичка саплементації залізом стане такою ж розповсюдженою, як і саплементація вітаміном Д!

 

Автор статті: Фадеєєва Анастасія

Додати коментар

...