Новости

“курс для лікарів 4.0 Перемога”

Доброго дня, дорогі колеги! Команда лікарів Першого ГВфрендлі дитячого медичного центру, Харкова, Україна, підготувала вже 4-й курс навчання ...

Частые адекватные вопросы и ответы про вакцинацию от ковида

Кому делать  прививку от COVID-19?

Сегодня в Украине всем!!!! гражданам от 18ти лет.

Дети от 12ти могут быть привиты если ...

Обмен донорским молоком

Донорское молоко в случае, если маме не хватает своего молочка может стать спасением для деток, так как не ...

Как обезопасить себя от непривитых невежд.

Статья от замечательного адвоката Антона Ломаги, который не оставит в беде и поможет решить правовую задачу.

Антон, его жена Катя и сын Богдан наблюдаются в нашем центре и являются ярыми поклонниками вакцинации.

Порядок та можливість отримання інформації про щеплення особи від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.


Стаття 10 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» встановлює, що громадяни України зобов’язані: а) піклуватись про своє здоров’я та здоров’я дітей, не шкодити здоров’ю інших громадян; б) у передбачених законодавством випадках проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення.

    Працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов’язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб.

    У разі загрози виникнення особливо небезпечної інфекційної хвороби або масового поширення небезпечної інфекційної хвороби на відповідних територіях та об’єктах можуть проводитися обов’язкові профілактичні щеплення проти цієї інфекційної хвороби за епідемічними показаннями (стаття 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»).

    Так намагаючись протидіяти стрімкому поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, Міністерство охорони здоров’я України своїм наказом від 04.10.2021 №2153 встановило, що обов’язковій вакцинації підлягають працівники:

центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів;

місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів;

закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності. 

Проте, працівники інших професій, виробництв та організацій, в ході своєї діяльності можуть заразитись та (або) поширити інфекційну хворобу серед населення з ймовірністю не меншою, ніж визначені Наказом МОЗ категорії працівників. 

Для прикладу, до числа таких працівників можна віднести: кухарів, офіціантів, медичний персонал, манікюрниць, фітнес тренерів та інших, з якими ми контактуємо кожен день.

Маємо надію, що більшість названих працівників виконали/або виконають вимоги закону та зробили/зроблять свідомий вибір в бік щеплення від COVID-19 однією із запропонованих державою вакцин.

 

Питання: як іншій свідомій (щепленій від COVID) людині впевнитись, що особа, яка надає йому послугу (продає товар), вакцинована та чи може він просити, а де й коли, вимагати надати для ознайомлення COVID-сертифікат такої особи або ж негативний результат тестування на COVID-19?

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 9 грудня 2020 р. №1236 (в редакції від 21.10.2021)  обмеження не застосовуються за умови наявності у всіх учасників (відвідувачів, користувачів) та організаторів заходу (співробітників закладу, ринку):

– негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведене не більш як за 72 години до здійснення заходу (відвідування закладу, ринку);

– документа, що підтверджує отримання певного курсу вакцинації,

– негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).

Тобто у учасників відносин, виникають взаємні права та обов’язки бути поінформованими та інформувати про наявність або відсутність обставин вказаних у Постанові КМУ щодо вакцинації від COVID-19 або стану здоров’я для взаємин без обмежень.

    Нажаль, жоден нормативно-правовий акт прямо не зобов’язує власників закладу, установи, підприємства та/або їх співробітників, ФОПів пред’являти сертифікат про вакцинацію чи негативний тест клієнтам/відвідувачам.

Разом з тим, клієнт (користувач послуг) має право вимагати від суб’єкта господарювання інформацію про безпечність товару/послуг/робіт, які реалізуються.

Закон України «Про захист прав споживачів» визначає, що безпека продукції – це відсутність будь-якого ризику для життя, здоров’я, майна споживача і навколишнього природного середовища при звичайних умовах використання, зберігання, транспортування, виготовлення і утилізації продукції.

Під продукцією розуміється будь-які виріб (товар), робота чи послуга, що виготовляються, виконуються чи надаються для задоволення суспільних потреб.

Відповідно до ч. 4 ст. 17 цього Закону споживач має право на перевірку якості, безпеки, комплектності, міри, ваги та ціни продукції, що придбавається (замовляється), демонстрацію безпечного та правильного її використання. На вимогу споживача продавець (виконавець) зобов’язаний надати йому контрольно-вимірювальні прилади, документи про якість, безпеку, ціну продукції.

 

Отже, ми, як споживачі послуг/робіт/товарів, маємо право вимагати від осіб, які здійнюють їх реалізацію, надати інформацію про безпечність продукції та в умовах поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19 просити негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведене не більш як за 72 години до здійснення заходу (відвідування закладу, ринку) або ж документ, що підтверджує отримання певного курсу вакцинації.

    Безсумнівно, інформація щодо щеплень належить до персональних даних про особу та може розповсюджуватись виключно за її згодою або у випадках встановлених законом.

Разом з тим, якщо суб’єкти господарювання відмовляються виконати вимоги споживача та підтвердити, що послуга/роботи/товар захищені усіма можливими сьогодні засобами протистояння COVID-19 – це може свідчити про порушення прав споживача та норм закону в частині безпеки його життя та здоров’я.

Тобто в ситуації коли Ви, як клієнт, не впевнені, що у закладі/кабінеті, який працює, дійсно є необхідна кількість вакцинованих співробітників, то варто звертатись до поліції та Держспоживслужби. Саме вони уповноважені перевіряти дотримання санітарних та протиепідемічних норм та захищати права споживачів.

Якщо порушення знайдуть, то власникам може загрожувати штраф від 34 тисяч гривень.

Слід ще раз наголосити, що постановою №1236 визначено, що обмеження  епіднебезпеки не застосовуються, якщо всі організатори заходів, співробітники закладів та відвідувачі мають щеплення від коронавірусної хвороби. 

Як зазначив Верховний Суд у постанові від 17.04.2019 у справі №682/1692/17, в даному питанні превалює принцип важливості суспільних інтересів над особистими.

    У рішенні Європейського суду з прав людини «Вавржичка та інші проти Чеської Республіки (2021)» відносно питання вакцинації та соціальної безпеки вказано: «окрім фундаментальних прав існують також фундаментальні обов’язки і відповідальність». 

Висновок: в умовах пандемії тільки взаємна поінформованість сторін взаємовідносин про щеплення від COVID-19 та/або стан їх здоров’я вбереже споживачу- життя, а бізнес та надавачів послуг від тиску та штрафів з боку державних органів. 

Додати коментар

...